Заместник-окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов уточни, че до това се е стигнало, след като Тодоров не е бил открит на посочения в съдебната преписка актуален адрес в града, предаде БТА.

На 4 декември т.г. Върховният касационен съд окончателно потвърди присъдата на 27-годишния мъж и в 7-дневен срок той трябваше да бъде въдворен в затвора за излежаването й.

В продължение на 3 дни по разпореждане на Окръжна прокуратура - Перник дежурни групи от "Охрана на съдебната власт" са издирвали Илиян Тодоров. Те са направили оглед на жилището на родителите му, разпитали съседи, но никой не го бил виждал. Родителите пък казали, че от година не поддържат контакт със сина си, защото им бил сърдит, че не го защитили в съда.

По техни данни при последната им среща Илиян си събрал багажа и заминал заедно с приятелката си във Варна при негов приятел. От 2011 г. Илиян Тодоров е с променена адресна регистрация и с постоянен адрес в Пловдив, уточни окръжният прокурор на Перник Пламен Найденов.

Уведомителното писмо от пернишката прокуратура, придружено с копие на присъдата, е било получено вчера в късния следобяд в Окръжната прокуратура в  Пловдив.

Веднага държавните обвинители от Пловдив са завели присъдна преписка, случаят е разпределен на прокурор, който съвместно със служители на Съдебна охрана са започнали издирването на лицето. Илиян Тодоров не е намерен на посочения адрес и се е пристъпило към обявяване за общодържавно издирване.

На брифинг в Министерство на правосъдието зам.-министърът на правосъдието Илиян Ангелов заяви, че е подготвена европейска заповед за арест на Илиян Тодоров и се прави всичко възможно от страна на институциите, които са ангажирани с издирването му, той да бъде доведен и да изтърпи наказанието си, предаде "Фокус".

По думите на зам.-министър, степента на престъплението, което е извършил Тодоров е доста висока, поради което и нивото на издирването също ще бъде доста високо.

Посланието на Тодоров към главния прокурор

Вчера осъденият отправи видеопослание към главния прокурор Сотир Цацаров и комисаря по човешки права към Съвета на Европа Нил Муйжниекс, в което настоя за ново разследване.

Двата клипа бяха публикувани в YouTube и не е ясно къде са заснети.

В тях той твърди, че е невинен и не е убил 21-годишния Кирил Въжаров, вратар на националния отбор по хокей на лед, и 24-годишния Васил Александров пред столичната дискотека "Соло" на 18 април 2009 г., за което бе окончателно осъден. Тодоров заявява, че е видял физическия убиец, който все още бил на свобода, но мълчал за него толкова време заради заплахи срещу семейството му. Той обаче не обяснява защо след двойното убийство се укри и боядиса косата си руса.

Бащата Венцислав Тодоров заяви пред Нова телевизия, че вероятно Илиян е в България, защото няма право да излиза от страната. Според него няма преки доказателства срещу сина му и той вярва, че не е извършил убийствата.

Реакцията на родителите на жертвите

Майката на убития Кирил Въжаров - Радмила, заяви, че видеопосланието на Илиян Тодоров към главния прокурор е лъжа. Според нея именно той е убиецът на сина й. Въжарова смята, че Тодоров е напуснал България и очаква да бъде издадена Европейска заповед за арест.

Майката на другата жертва - Васил Александров - Виолета, бе лаконична, че Илиян Тодоров се подиграва със семействата на двете убити момчета и с целия български народ.